0 tétel - 0 Ft átlépés az oldalára átlépés a receptclubra oldalára
Regisztráció Üdvözlünk, Vendég!

kategóriák

mi van a hűtődben?

Válassz ki alapanyagokat, amiket a hűtődben találsz, és mi segítünk kitalálni, milyen ételeket készíthetsz belőlük!

Receptajánlatunk

paleolitcentrum.hu

hírlevél

Életmód és egészség - Mivel kezdjük a paleot? 2. rész

Szerző: Étrendvilág | 2015.09.26.

Paleo alapanyagok: gyökérzöldségek, batáta (édesburgonya), leveles zöldségek, káposztafélék, hagymafélék, csicsóka, karfiol, brokkoli, tökfélék, cukkini, uborka, gesztenye, stb. Kevésbé szigorú elbírálás szerint paleo az érett paradicsom, paprika, padlizsán is.

Paleo gyümölcsök: minden gyümölcs paleo, de fontos tudni: a gyümölcsök nem répacukrot vagy glukózt tartalmaznak, hanem fruktózt. Ehhez nem kell inzulin, így cukorbetegeknek is ajánlják. Azonban közvetett módon fokozza az inzulinrezisztenciát, ami a civilizációs betegségek melegágya, ezért nagyobb mennyiségben történő fogyasztása káros lehet. Max. 15-20 dkg legyen alkalmanként.

Olajos magvak: hasznos kiegészítők lehetnek, de könnyen túlzásba lehet velük esni. Egyrészt magas az olajtartalmuk és így az energiasűrűségük, másrészt pedig igen sok fitáto tartalmaznak. Ezek az anyagok pedig megkötik a tápanyagban levő magnéziumot és egyéb szükséges fémeket, ezzel hiánybetegségek kialakulásához vezethetnek. Ha keveset fogyasztunk belőlük, hasznosak lehetnek, mert értékes esszenciális zsírsavakat, nyomelemeket és fehérjét tartalmaznak. Ráadásul hamar telítenek, így nasiként is gondolhatunk rájuk. A leggyakoribb olajos magvak: dió, törökmogyoró, kesu- és paradió, szezámmag, napraforgómag, lenmag, mák, mandula, stb.

Paleolitcentrum