0 tétel - 0 Ft átlépés az oldalára átlépés a receptclubra oldalára
Regisztráció Üdvözlünk, Vendég!

kategóriák

mi van a hűtődben?

Válassz ki alapanyagokat, amiket a hűtődben találsz, és mi segítünk kitalálni, milyen ételeket készíthetsz belőlük!

Receptajánlatunk

paleolitcentrum.hu

hírlevél

Életmód és egészség - Keményebb a paleonál- ketogén étrend

Szerző: Étrendvilág | 2015.09.20.

A ketogén étrend gyógyhatása egy évmilliók alatt kialakult biológiai sajátosságunkon alapul. Tudniillik a normál üzemmódú sejtjeink, melyek általános, vegyes táplálkozás mellett főleg cukorból nyerik a fűtóanyagot a mitokondriumnak nevezett energiatermelő egységekben. Ezt a cukorból nyert ATP-t használjuk energiaigényes biokémiai folyamatainkban. A feleslegben bevitt cukor pedig zsírrá alakul, így képez energia raktárt.

A programozott sejthalál gondoskodik a sejtek életciklusa végén annak elpusztulásáról. Ha eza program egy sejtnél nem működik, akkor az végtelen sejtosztódásra képes, ezek a daganatos sejtek. Ezek anyagcseréjük működtetéséhez csak és kizárólag cukrot tudnak hasznosítani. Abban az esetben, ha nem áll rendelkezésükre elég cukor, egyszerűen éhenhalnak.

Hogy kerül a látótérbe a ketogén étrend? Úgy, hogy nem tartalmaz szénhidrátot, ill. egyesek szerint maximum 5 % alatti mennyiségben, ezzel pedig megvonja a daganatos sejtek működéséhez feltétlenül szükséges cukrot (szénhidrátot). De mi történik a nem daganatos sejtekkel? Azok köszönik szépen, átállítják anyagcseréjüket, mégpedig úgy, hogy mitokondriumaikban ketontestekkel is tudjanak energiát előállítani. Ez a folyamat pedig a daganatos sejtek pusztulását eredményezi.

Sajnos egyenlőre az ígéretes laboratóriumi kísérletek csak korlátozottan kerülnek szervezetten klinikai kipróbálásra, bevezetésre. Az okok taglalása messzirevezető és az egészségügyi rendszerek fenntartói és működtetői számára nem hízelgő állásfoglalásokra késztetne, de jelen cikk célja nem ez, csak gondolatébresztő, ill. egy halvány reménysugár az érintettek számára...

Paleolitcentrum