0 tétel - 0 Ft átlépés az oldalára átlépés a receptclubra oldalára
Regisztráció Üdvözlünk, Vendég!

kategóriák

Vitamincsomagok Vitaminok Paleo élelmiszerek Táplálékkiegészítők Szépségápolás Tisztítószerek Szénhidrátmentes tészták Konjacszivacsok Fog- és szájápolás

csomagajánlatunk

D3-vitamin + Magnézium-citrát + K2 vitamin
Br.:10 870 Ft 9 780 Ft
Izülettápláló csomag
Br.:10 570 Ft 9 510 Ft
Szépítő csomag
Br.:8 530 Ft 7 650 Ft

paleolitcentrum.hu

hírlevél

Veszélyes-e az E-vitamin szedése?

Az utóbbi időben számos meglepő eredmény született az E-vitamin hatását vizsgálva. Egy részük szerint az E-vitamin csökkenti a dohányosok körében a prosztatarák kialakulásának kockázatát és annak áttétképző hajlamát, míg a vizsgálatok másik része arról számol be, hogy az E-vitamin nem dohányzók körében jelentősen növeli a prosztatarák kialakulásának kockázatát. Mi az oka ennek a polémiának?

Az E-vitamin egy vegyület család, tíz tagból áll. A szervezetben előforduló leggyakoribb formája az alfa-tokoferol. A hivatkozott vizsgálatok ezzel a vegyülettel történtek. Ez a szintetikus formában kapható E-vitamin is. Ennek a formának a fogyasztása valóban veszélyeket rejt magában. Mivel azonban olcsó, ezért gyártói ezzel a ténnyel nem foglalkoznak.

További vizsgálatok szerint az E-vitamin más formái, így a gamma- és főleg a delta-tokoferol már komoly rákellenes hatással bír állatkísérletekben. Azt is kimutatták, hogy alfa-tokoferol hatására jelentősen lecsökken a gamma-tokoferol szintje, ami az egyetlen védő hatású komponens volt a vizsgálatokban prosztatarákkal szemben. Így megállapítható, hogy minél magasabb a gamma-tokoferol szint, annál alacsonyabb a prosztatarák kockázata. Az alfa-tokoferol természetesen jelentősen csökkenti a delta-tokoferol szintjét is, ezáltal csökkentve a természetes védelmet daganatokkal szemben.

Hogyan juthatunk gamma-tokoferolhoz: dió-és mogyorófélék fogyasztásával, ill. komplex E-vitamin készítmény szedésével. Olyant válasszunk, mely az alfa mellett tartalmaz béta-, gamma-és delta tokoferolt is, megfelelő dózisban. Vigyázat! Kerüljük a következő készítményeket: rac-alfa-tokoferol, természetes eredetű E-vitamin, d-alfa-tokoferol-acetát és szukcinát, dl-lel kezdődő E-vitamin, mixed-E-vitamin. Jó készítmények: tokotrienol keverékek, magas gamma-tokoferol tartalmú készítmények. A javasolt dózis: 400 NE. Webshopunk kínálatában természetesen csak ezek találhatók:

  • Természetes E-vitamin komplex 400 NE 250 db
  • Nature & Vitality Természetes E-vitamin-tokoferol-komplex növényi omega-3-mal 90 adag.

Saját kérdésem van!

Amennyiben itt nem talált kérdésére választ, kérjük az alábbi űrlap segítségével küldje el nekünk, szakavatott orvosaink válaszolnak!

Kapcsolódó termékeink

Paleolitcentrum