0 tétel - 0 Ft átlépés az oldalára átlépés a receptclubra oldalára
Regisztráció Üdvözlünk, Vendég!

kategóriák

Vitamincsomagok Vitaminok Paleo élelmiszerek Táplálékkiegészítők Szépségápolás Tisztítószerek Szénhidrátmentes tészták Konjacszivacsok Fog- és szájápolás

csomagajánlatunk

Bőrápoló csomag
Br.:3 540 Ft 3 180 Ft
Bélműködést serkentő csomag
Br.:7 830 Ft 7 050 Ft
D3-vitamin + Magnézium-citrát + K2 vitamin
Br.:10 870 Ft 9 780 Ft
Izülettápláló csomag
Br.:10 570 Ft 9 510 Ft

paleolitcentrum.hu

hírlevél

A tej tényleg élet, erő, egészség?

  1. A tej és cukorbetegség

Számos vizsgálat bizonyítja, hogy ahol magasabb a tejtermékfogyasztás, ott lényegesen gyakrabban fordul elő egyes típusú (autoimmun eredetű) cukorbetegség. Ugyanakkor megállapítható volt a D-vitamin védőhatása is, és nyilvánvalóan örökletes tényezők is befolyásolják ennek a betegségnek a kialakulását. De hogy vezethet a tejfogyasztás a cukorbetegséghez?

Lényegében kétféle szarvasmarha terjedt el: az egyik a Bos Taurus, a másik a Bos indicus. Az előbbi főként nyugaton, a másik főleg keleten gyakori. Az előbbi tejére jellemző az ún. A1-típusú béta-kazein, a másikra az A2-béta-kazein tartalom. Az A1-ből egy speciális morfinszerű anyag, az ún. béta-kazo-morfin-7 (BCM7) keletkezik, ami egy immunológiailag aktív vegyület. Mivel az 1. típusú cukorbetegség során immunmechanizmusoknak köszönhetően helyrehozhatatlanul károsodik a hasnyálmirigy béta-sejtállománya, ami az inzulintermelésért felelős, a BCM7 kóroki szerepe erősen felmerül. Ráadásul más tejfehérjék, mint pl. szarvasmarha-inzulin, immunológiai szerepe is felvetődik. A vizsgálatok nagyon szoros összefüggést mutattak ki a BCM7 és a cukorbetegség előfordulása között. Összegezve elmondható, hogy a nyugati világban elterjedt tehéntejfogyasztás növekedése és a D-vitaminellátottság romlása jelentős mértékben növeli az 1. típusú cukorbetegség kockázatát.

2. A tej és a metabolikus szindróma

Metabolikus szindróma alatt azt az összetett anyagcsere-elváltozást értjük, melynek során megnő a hasi szerveket körülvevő zsírszövet nagysága, kialakul a sejtek csökkent érzékenysége inzulinra, ez az inzulinrezisztencia, aminek hatására a hasnyálmirigy inzulintermelése fokozódik, hiperinzulinizmus keletkezik. Ehhez járul hozzá a zsírszövet által termelt gyulladáskeltő anyagok megnövekedett szintje. Mindezek eredményeképpen gyulladás alakul ki az érbelhártyán, ami koleszterin lerakódását eredményezi, következményes érszűkülettel, a szervek elégtelen vérellátásával, károsodásával.

E fenti folyamatok oka a szénhidrátdús táplálkozásban keresendő elsősorban. Ill. olyan élelmiszerek fogyasztásában, melyek nagymértékű inzulinelválasztást eredményeznek és így inzulinrezisztenciát okoznak. Nos a tej nem gazdag szénhidrátban, azonban nagyon komoly mértékű inzulinválaszt vált ki. Ez a hatása különösen erőteljes, ha valamilyen szénhidráttal együtt fogyasztják (pl. müzli tejjel vagy joghurttal). Szerencsére ez a káros hatás a tejsavóhoz köthető, így a savót nem tartalmazó sajtok mentesek ettől a káros hatástól.

Saját kérdésem van!

Amennyiben itt nem talált kérdésére választ, kérjük az alábbi űrlap segítségével küldje el nekünk, szakavatott orvosaink válaszolnak!

Kapcsolódó termékeink

Ehhez a témakörhöz nem tartozik termékünk.

Paleolitcentrum