0 tétel - 0 Ft átlépés az oldalára átlépés a receptclubra oldalára
Regisztráció Üdvözlünk, Vendég!

kategóriák

Vitamincsomagok Vitaminok Paleo élelmiszerek Táplálékkiegészítők Szépségápolás Tisztítószerek Szénhidrátmentes tészták Konjacszivacsok Fog- és szájápolás

csomagajánlatunk

Szívműködést serkentő csomag
Br.:11 470 Ft 10 300 Ft
Bőrápoló csomag
Br.:3 540 Ft 3 180 Ft

paleolitcentrum.hu

hírlevél

Hírek - Féljünk- e a sótól?

Szerző: Étrendvilág | 2015.09.27.

Reformot indít a népegészségügyi vezetés a közétkeztetésben. Kitiltják az iskolai-, a köz- és idősotthoni étkezőhelyekről a sószórót. 6 év alatt kb. felére csökkentik a napi felhasználható só mennyiségét. Hurrá! Gondolják a laikusok, mert a propaganda számukra is egyértelmű összefüggést állított fel a sófogyasztás és a magasvérnyomás betegség között. Tehát ha csökken a sóbevitel, csökkenni fog a vérnyomás, ezzel pedig sok-sok agyvérzés megelőzhető és élet megmenthető. Mi a hiba? Az, hogy az egész sómítosz, hasonlóan más egészségügyi vonatkozású mítoszhoz, tévedések sorozatán, vizsgálatok tudatos félreértelmezésén, vizsgálati eredmények nagyüzemi mértékű elhallgatásán, tudatos parasztvakításon alapulnak.

A só nélkülözhetetlen lételemünk. Évmilliók alatt, emberré válásunk hosszú ideje során alkalmazkodtunk a sós tengervizes környezethez. Szervezetünk megtanulta a feleslegben bekerülő só( és víz) eltávolítását verejtékezéssel, könnyekkel, ill. a vesén keresztül.

Rengeteg vizsgálat igyekezett bizonyítani a só bűnösségét, de objektív, tudományos kritériumoknak megfelelő vizsgálatok átfogó elemzése nem talált összefüggést a sófogyasztás és a szív- és érrendszeri betegségek között. Hosszas idézgetések helyett álljon itt tényszerű adatként a jelentős sócsökkentéssel elérhető vérnyomáscsökkenés: 3/1 Hgmm. Ez pedig a semmi határa!

Sőt! Sok adat szól a sok sóbevitel pozítív hatásáról, ill. a sok nátrium- kevés kálium bevitel veszélyességéről.

Természetesen ha valaki vesebeteg vagy afroamerikaiként él Észak-Amerikában, korlátok között kell tartania sóbevitelét. Ha nem, ehet annyit, amennyi jólesik.

Paleolitcentrum